پنجمین دوسالانهی معماری و شهرسازی
چــــرا دوســــالانــــه؟!
قرار است چگونه در کنار یکدیگر زندگی کنیم؟
دنیا چالشهای جدیدی را پیش روی معماران قرار داده است، ما به دنبال معمارانی هستیم تا با همکاری یکدیگر راهحلی برای مواجهه با این چالشها پیدا کنیم.
مانیفست بینال ونیز
این بینال از ایدههای آوانگارد، مصالح، تکنولوژی و فعالیتها رونمایی میکند و مانند انجمنی در معماری باعث ایجاد روابط، همکاری با دیگران و درگیر کردن عموم مردم در مسائل و دغدغهها در این زمینه میشود. همچنین این بینال به دنبال شاهکارهایی در زمینهی صنعت نیز است. از بسیاری از جهات این بینال به مثابهی یک عکس فوری در یک لحظه از زمان عمل میکند؛ مجموعهای از ایدهها دربارهی مسائلی که امروزه معماران با آن مواجهاند. برگزارکنندگان بینال بر این عقیدهاند که این رویداد از عموم مردم دعوت میکند تا از راهی جدید و غیر منتظره درگیر معماری شوند و دربارهی آن فکر کنند، و در بحثی جهانی که به آیندهی این رشته میپردازد شرکت کنند.
مانیفست بینال شیکاگو
اگر هدف غایی برگزاری مسابقات معماری در حلقهی حرفهای معماران، به قضاوت گذاردن پروژهها و در نهایت، شناسایی پروژههای برتر بر مبنای مجموعه معیارهای تعیینشده توسط هیئت برگزارکنندهی مسابقات و همچنین هیئت داوران “قضاوت” باشد، به نظر میرسد که هدف نهایی دوسالانهی معماری با توجه به فاصلهی زمانی بین برگزاری دورهها که زمان کافی برای تولید معماری را مهیا می کند، نه معرفی پروژههای برتر، که تشخیص پتانسیلهای جریانسازی در پروژههایی است که در صورت رسانهای شدن، امکان تأثیرگذاری در نسل جدیدی از پروژههای معماری که تا دورهی بعدی دوسالانه، تعریف، طراحی و ساخته خواهند شد را دارند. چنین گفتمانی درونرشتهای در چهارچوب دوسالانه، امکان تبیین مجموعه معیارهای نقد معماری را در طی دورههای مختلف دوسالانه ایجاد خواهد کرد. نقد حرفهای معماری در صورت عدم وجود یک نظام مدون و دارای انضباط، امکان بروزرسانی خویش را بهعنوان فعالیتی متأثر از تحولات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی از دست خواهد داد. در مقابل، نقد جریانساز، میتواند خود، قوهی محرکهی به روزرسانی نظامی مدون و دارای انضباط باشد.
با توجه به تبیین هدف نهایی و کلی این رویداد در اولین دوسالانهی ملی معماری و شهرسازی ایران توسط اساتید محترم معماری و هیئت داوران وقت (1393) به شرح بالا که به تفصیل در فصلنامهی هنر معماری 34 تماما منتشر گردیده، دبیرخانهی دائمی دوسالانه در نظرسنجی از هیئت محترم داوران و مسئولین علمی، اجرایی در این دوره نیز اقدام به تبیین بخشهای مختلف دوسالانه از جمله نشان دکتر علی اکبر صارمی، جزئیات معیارهای بخش جایزه و همچنین نقد معماری و معیارهای نقد جریانساز و قضاوت بر مبنای پتانسیل جریانسازی کردند که تدوین این معیارها، پایه و اساس روش حاکم بر جلسات داوری پنجمین دوسالانهی ملی معماری و شهرسازی ایران را شکل خواهند داد.
پروژههای معماری و شهرسازی
بخش مقالات نقد و توصیفی
جایزهی ملی عکاسی معماری
نشان دکتر علیاکبر صارمی (مسئولیتهای اجتماعی در معماری)
دبیر علمی دوسالانه :
علی خادمزاده
دبیران اجرایی:
رکسانا خانی زاد
آرین خانیزاد
مدیر رویداد:
شهریار خانیزاد
بنیانگذار و برگزارکننده:
هنرمعماری، 1393
بخش پروژههای معماری و شهرسازی
بخشها:
تقدیر ویژهی هیئت داوران:
بهترین اثر ارسالی به دبیرخانهی پنجمین دوسالانهی معماری و شهرسازی
معیارها :
هیئت محترم داوران بخش پروژهها:
جایزهی ملی مقالات نقد و توصیفی معماری و شهرسازی :
جریان نقد معماری و شهرسازی به دو حوزهی نقد نظری (نقد گفتمان) و نقد عملی (نقد بنا) دستهبندی میشود.
الف) نقد نظری:
از آنجا که کنش معماری اعم از طراحی یا عمل ساختن، کنشی آگاهانه است، از ساختار اندیشه و ذهنیات معمار برمیآید. بنابراین هر اثر معماری بازتابدهندهی نظام اندیشهی طراح آن است. از این رو جریانهای اندیشهورزی گفتمانساز در نیل به معماری و شهر مطلوب به مثابهی یکی از ارکان بنیادین این مسیر محسوب میشوند و نقد گفتمان اهمیت بسزایی مییابد.
معیارهای ارزیابی:
1- اهمیت مبانی نظری بحث در چارچوب سطح گفتمانی و نقد آن
2- تحققپذیری عملی گفتمان ( مباحث تئوری ) در طراحی، ساخت و نقد آن
3- بلاغت بیانی نقد نظری
4- نقد مبتنی بر استدلال اعم از منطقی، استقرایی، قیاسی و …
5- پرهیز از مغالطه در نقد نظری
6- تأثیرگذاری و اثربخشی نقد بر اندیشهورزی طراحان و معماران
ب) مقالات توصیفی (نقد بنا):
مقالات توصیفی در مورد معرفی فضاهای شهری، بناها و فضاهای داخلی معاصر یا معرفی مضامین کالبدی (منظور نظر مستندسازی خوب و دقیق از موضوع مورد بحث، بررسی شکلگیری اثر، وضعیت موجود اثر، امکان بقا، دوام و نقش آن در آینده است و مقالات تحلیلی به هیچ عنوان مورد نظر نمیباشد). از این رو می توان معیارهای زیر را در بخش نقد اثر در نظر داشت:
موضوعات مقالات نقد و توصیفی:
موضوع آزاد
در این بخش مقالات منتشر شده و منتشر نشده در نشریات و فضای مجازی و سایتها با ذکر منبع میتوانند حضور و شرکت داشته باشند.
هیئت محترم داوران جایزهی ملی نقد معماری:
جایزهی ملی عکاسی
بخشها:
داوران:
بنابر روال سالهای گذشته، یکی از بخشهای دوسالانهی ملی معماری و شهرسازی ایران اهدای نشان دکتر علیاکبر صارمی به فردی است که در حوزهی معماری و شهرسازی در راستای مسئولیتهای اجتماعی خود کوشیده است. امسال نیز هیئت تحریریهی هنرمعماری با تدوین مجموعهای از معیارها، منطبق با اهداف این نشان، برای چهارمین سال، فردی تاثیرگذار و جریانساز را به جامعه معرفی مینماید تا با الگو قرار دادن او و آثارش، ارزشگذاری پروژهها را نه بر معیارهایی که به مرور زمان از مد افتاده و رفته رفته کمرنگ میشوند، بلکه بر مولفههایی گذاریم که زندگی فردی و اجتماعی افراد را به سمت بهتر شدن سوق داده و محیطی با آسایش بیشتر برایشان فراهم مینماید.
جوایز در تمامی بخش های دوسالانه :
1- دریافت تقدیرنامه از دبیرخانه دوسالانه برای تمامی آثار اول تا سوم هر بخش (در بخش مقالات نیز سه برنده اول تا سوم خواهیم داشت)
2- چاپ آثار نفرات اول تا سوم هر بخش در فصلنامهی هنرمعماری
3- انتشار آثار نفرات اول تا سوم در سایت دانشنامهی هنر معماری و سایر فضاهای مجازی هنر معماری
توجه: به دلیل اهمیت کیفیت آثار برنده، درصورتیکه در بخشی، آثار ارسالی از کیفیت مورد نظر برخوردار نباشند، طبق نظر هیئت داوران ان بخش هیچ برندهای و یا نفرات سوم یا دوم نخواهد داشت.
قوانین عمومی:
شرکت در تمامی بخشهای دوسالانه کاملا رایگان میباشد.
زمان بندی: آخرین مهلت ارسال آثار: ساعت 24 روز 8 مرداد 1401 توجه: مهلت ارسال آثار تمدید نخواهد شد. راههای ارتباطی: شهریار خانیزاد ، مدیر رویداد : 09123446870 دبیرخانهی جایزه : شماره تماس : 1- 88342960 ایمیل : aoaholding@gmail.com درصورتی که با قوانین و مقررات موافق هستید، برروی دکمه ارسال آثار کلیک کنید |
· شرکت در تمامی بخشهای پنجمین دوسالانهی ملی معماری و شهرسازی ایران به صورت همزمان، انفرادی و یا گروهی برای عموم معماران، دفاتر معماری، مهندسین مشاور طراحان، دانشجویان، مخاطبان و… آزاد بوده و کاملا رایگان میباشد.