برنده ‌رتبه‌ی 5 ستاره‌ی پلاک فیروزه‌ای

خانه گلزار

اثر مرجان فرضیان


تاریخ دریافت: 1398/12/29


شناسنامه پروژه


نام پروژه: خانه گلزار

آدرس  پروژه: تهران، ونک، توانیر شمالی، کوچه گلزار، پلاک 1

دفتر طرح و ساخت فرامان

معمار: مرجان فرضیان

کارفرما و مدیر اجرایی پروژه : علی فرقانیان

تاریخ شروع و اتمام طراحی:  1395-1396

تاریخ شروع و اتمام اجرا: 1396-1397

مساحت سایت پروژه: 350 مترمربع

مساحت طبقه همکف: 193 مترمربع

مساحت کل ساخته شده: 1530مترمربع

نوع ساختمان: آپارتمان مسکونی

طراح سه بعدی  : انسیه  عیدی وندی

مهندس ناظر: علی خسروی

مشاور عمران / سازه: جواد دادمرزی تفرشی

مشاور تاسیسات الکتریکی: شرکت آرین پایتخت آرمان

مشاور تاسیسات مکانیکی: شرکت آرین پایتخت آرمان

جوایز:

کسب لوح تقدیر ویژه‌ی‌هیأت داوران در سومین جایزه ساختمان سال ۱۳۹۷

«برنده» جایزه کارفرمای سال در سومین جایزه ساختمان سال ایران

متریال های اصلی: بتن، چوب، شیشه

عکاسی : Deed studio

فیلم پروژه : Deed studio (علی زنجانی)


مبانی نظری پروژه


ایده کلی طرح در بازدید اولیه از بنای قدیمی پروژه شکل گرفت. بنای مربوط به دهه پنجاه که شامل طبقاتی با تراس های سراسری، نرده های فلزی و کرکره های چوبی بود.

درطی بررسی های بعدی از همسایگی های پروژه تراس هایی در آن ها دیده می شد که بر حسب نیاز ساکنین به محرمیت و جلوگیری از عوامل طبیعی بدون در نظر گرفتن سیمای شهری پوشانده شده بودند این امر باعث شکل گیری کانسپت اولیه طرح گردید به طوری که دو عامل اصلی و مهم به موازات هم محوریت اصلی طراحی را شکل دادند.

عامل اول شکل گیری ایوان به عنوان یکی از شاخصه های معماری ایرانی در طرح است که عملا امروزه در آپارتمان های موجود مفهوم و عملکرد اصلی خود را از دست داده است. عامل دوم تفکر معماری پویا و نمایی متحرک برای پوشاندن این فضا بوده که ضمن حفظ حریم ساکنین تابع نیازهای آنها نیز باشد.

طراحی پنل های متحرک برای پوشش ایوان ها پاسخ مناسبی به نکات کلیدی همچون حفظ حریم، نور و آلودگی صوتی است که عملا در اولویت کار قرار گرفت.

نحوه عملکرد پنل ها به این ترتیب است که هنگام بسته شدن پنل ها با ایجاد فضایی انعطاف پذیر فضای بسته درونی توسعه میابد و ضمن کنترل دید ونور هم به حفظ حریم یاری می رساند و هم از اتلاف انرژی و آلودگی صوتی و آلودگی هوا جلوگیری می کند. همچنین کیفیت سایه و نور در فضای درونی با بسته بودن پنل ها و حرکت خورشید در ساعات مختلف شبانه روز قابل تغییر است. در هنگام باز شدن پنل ها ایوان در تعامل با فضای باز شهری قرار می گیرد و با استفاده حداکثر از دید، نور را به فضای درونی دعوت می نماید.

از سوی دیگر به دلیل وجود فضای سبز موجود که شامل درختان کاج و سرو می شد بر آن شدیم که این پوشش گیاهی نمادین را با الهام از عناصر پایه ای معماری ایرانی با فضای نیمه بازایجاد شده ترکیب نماییم این امر با ایجاد حداکثر فضای سبزدر ارتباط با فضای درونی ضمن حفظ سادگی و کیفیت فضایی نوستالژیک حیاط و ایوان های قدیم را زنده می کند.

عوامل مهم دیگری که در طراحی مورد نظر قرار گرفت، کیفیت فضاها، توجه به ارتباط فضای داخلی و خارجی و ورودی ها بود.

توجه به ساختار فضایی ما را بر آن داشت که ریتم پنل ها در طراحی حیاط و پارکینگ و راه پله ها و فضاهای درونی تداوم یابد و در نهایت تمام تلاش ما بر این بود که خانه گلزار حس خانه بودنش با هر نفسی که در آن فضا می کشیم وجودمان را پر کند.


گزارش کارشناس


موارد ذیل پیرامون پروژه ساختمان گلزار قابل تأمل بوده که خدمتتان ارائه می گردد:

  1. در بررسی پلان شاهد ارتباط صحیح ما بین فضای نشیمن، آشپزخانه و تراس هستیم.
  2. پیدا نمودن راه حل مناسب در طراحی فضاهای خصوصی با توجه به نوع زمین و محدودیت‌ها (قوانین دست و پاگیر شهرداری و ضوابط نورگیر های ساختمانی)
  3. کوشش در هماهنگ نمودن نمای ساختمان با محیط پیرامون
  4. احترام به طبیعت با حفظ درخت کهنسال در کنج حیاط از یک سو و ایجاد منظر سبز در تراسها از سوی دیگر
  5. پنهان بودن مناسب عارضه هایی همچون کنتورهای گاز و برق از چشم بیننده
  6. استفاده نمودن از رنگ فیلی خاکستری در چارچوب متریال های گوناگون ساختمانی در نما، جداره های داخلی حیاط، پارکینگ و راه پله متبلور می باشد
  7. به کارگیری هوشمندانه از رنگ و متریال در فضاهای داخلی
  8. دیده شدن اختلاف سطح موجود بین نشیمن و راهروی ورودی از ابتدا در سازه پروژه که باعث پرهیز از سنگین تر شدن سازه گردیده
  9. در پایان بایستی اذعان داشت که فینیشینگ و نازک کاری این پروژه از مطلوبیت قابل قبولی برخوردار می باشد.


مستندات پروژه



تصاویر پروژه



ویدئویی از پروژه