چهارمین دوره دوسالانه (1399-1399)

همانطور که در فراخوان چهارمین جایزه‌ی دوسالانه‌ی ملی معماری و شهرسازی ایران عنوان گردید، اگر هدف غایی برگزاری مسابقات معماری در حلقه‌ی حرفه‌ای معماران، به قضاوت گذاردن پروژه‌ها و در نهایت، شناسایی پروژه‌های برتر بر مبنای مجموعه معیارهای تعیین‌ شده توسط هیئت برگزارکننده‌ی مسابقات و همچنین هیئت داوران “قضاوت” باشد، به نظر می‌رسد که هدف نهایی دوسالانه‌ی معماری با توجه به فاصله‌ی زمانی بین برگزاری دوره‌ها که زمان کافی برای تولید معماری را مهیا می‌کند، نه معرفی پروژه‌های برتر، که تشخیص پتانسیل‌های جریان‌سازی در پروژه‌هایی است که در صورت رسانه‌ای شدن، امکان تاثیرگذاری در نسل جدیدی از پروژه‌های معماری که تا دوره‌ی بعدی دوسالانه، تعریف، طراحی و ساخته خواهند شد را دارند.
دبیرخانه‌ و هیئت داوران چهارمین جایزه‌ی دوسالانه‌ی ملی معماری و شهرسازی در ابتدا قدردان تمام شرکت‌کنندگان رویداد هستند که با اعتماد به ما و با وجود شرایط سخت دورکاری و تعطیلی شرکت‌ها و دفاتر، با ارسال بیش از 390 پروژه‌ و آثار نقد، ما را در این راه همراهی نمودند. امید است با توجه به حجم آثار رسیده و کیفیت طراحی و اجرایی پروژه‌ها، چهارمین دوسالانه همچون گذشته توانسته باشد نقش خود را در اثربخشی در جریان‌سازی، ارتقای معماری کشور و معرفی معماران صاحب‌سبک و جوان به جامعه‌ی معماری و همچنین کارفرمایان ایفا کرده باشد. همچنین دبیرخانه‌ی رویداد از هیئت محترم داوران نهایت تشکر را دارد که با وجود تعداد بالای آثار از استانداردهای خود دست نکشیده و آنها را با موشکافی بسیار مورد ارزیابی قرار دادند و همینطور حامیان مالی و معنوی رویداد، مدیریت محترم شرکت رویا طرح داخلی و شرکت نورپردازی فاد که از هیچ کمکی فروگذار نکردند. لازم به ذکر است که کل این رویداد از اعلام فراخوان تا تحویل آثار، داوری و اعلام نتایج، به شکلی کاملا دیجیتال صورت پذیرفت؛ که این امر علاوه بر رعایت صد‌در‌صدی پروتکل‌های بهداشتی مربوط به ویروس کووید 19 و صرفه‌جویی چشمگیر در هزینه‌های چاپ و ارسال آثار برای شرکت‌کنندگان، از به هدر رفتن کاغذ و منابع جلوگیری کرده و موجب شده است تا این رویداد به شکلی کاملا پایدار برگزار گردد.
قابل ذکر است که فراخوان چهارمین جایزه‌ی دوسالانه‌ی ملی معماری و شهرسازی ایران با اهداف ذکر شده در بالا و معیارهای ذیل در تابستان 1399 منتشر گردید.
معیارهــــا:
• مقیاس تاثیرگذاری و جریان‌سازی
• ساده‌ترین، کاربردی‌ترین و زیباترین پاسخ (استراتژی ایجاد بهترین سوال‌ها و بهترین پاسخ‌ها)
• توجه به مفهوم اصالت در معماری-زیبایی ناب و بدون حشو و زوائد
• تکنیک‌ها و کیفیت فضایی
• حداکثر تعامل پروژه با سایت پلان و بستر پروژه
• توجه به طبیعت و حداکثر تلاش در حفظ آن
• افزایش سرانه‌ی فضای سبز توسط پروژه
• نو‌آوری در استفاده از تجارب بین‌المللی در تکنولوژی‌های نوین ساختمانی
• توجه به معماری انسان‌دوستانه (توجه به حقوق شهروندی، ایجاد آرامش در محیط و برای انسان، طراحی پیاده‌روها، بام و نماهای عمومی مناسب با محیط)
• توجه به اصول پایداری و استفاده از سیستم‌های هوشمند ساختمانی و صرفه‌جویی در مصرف انرژی
• نگاه ویژه به ارتباط و تعامل معماری، معماری داخلی و فضای سبز پروژه (داخلی، خارجی، فضاهای بسته، باز و نیمه باز)
• اقتصادمندی طرح
آخرین مهلت ارسال آثار 31 شهریور بود، به علت حجم بالای آثار ارسالی، مهلت داوری تمدید گشت تا هیئت داوران محترم زمان بیشتری برای بررسی دقیق‌تر آثار داشته باشند. قبل از ارسال آثار برای هیئت داوران، پروژه‌های رسیده توسط دبیرخانه‌ی دائمی دوسالانه بررسی و به دلیل ماهیت این رویداد یعنی «دوسالانه‌ی معماری و شهرسازی» آثاری که صرفا در حوزه‌ی طراحی داخلی، مرمت و بازسازی بودند از دور رقابت خارج شدند.
بعد از جمع نمرات داوران، با توجه به پتانسیل هر بخش نمره‌ای به عنوان مبنا در نظر گرفته شد و طبق آن، پروژه‌هایی که نمره‌ای بالاتر از مبنا داشتند به عنوان فینالیست انتخاب گردیدند. در روز سه‌شنبه 29 مهرماه، لیست فینالیست‌ها اعلام شد، این لیست برای داوری مجدد و انتخاب سه نفر برتر برای داوران ارسال گردید و با توجه به اپیدمی ویروس کووید 19، از مرحله‌ی دفاع حضوری که یکی از ارکان مهم داوری رویدادهای هنرمعماری است، صرف نظر شد و داوران با توجه به معیارهای دوسالانه و ارزش‌ها و اصولی که خود در نظر داشتند به بررسی دقیق آثار پرداختند.
در نهایت، چهارشنبه 7 آبان، نفرات اول تا سوم هر بخش نیز مشخص و تمامی آثار ارسالی به صورت موقت و تمامی آثار برتر و فینالیست به صورت کامل و دائم در دانشنامه‌ی هنرمعماری منتشر شدند و آثار اول تا سوم هر بخش در فصلنامه‌ی پاییز هنرمعماری به چاپ خواهند رسید.

بیانیه‌ی هیئت داوران

بخش مسکونی (آپارتمانی)

رتبه سوم

بخش مسکونی (ویلایی)

رتبه نخست

رتبه سوم

بخش عمومی

رتبه نخست

بخش کانسپت

رتبه نخست

رتبه دوم

بخش نقد دوسالانه

اشکان قشقایی

اشکان قشقایی

سمیرا ارجمندی

مدیر دوسالانه، بنیان گذار و دبیران علمی و اجرایی چهارمین دوسالانه ی معماری و شهرسازی ایـران

شهریار خانی‌زاد

وحید قبادیان

علی خادم‌زاده

رکسانا خانی‌زاد

آرین خانی‌زاد

هیئت داوران دوسالانه بر اساس حروف الفبا

شهاب‌الدین ارفعی

مهرداد ایروانیان

گیسو حریری

مژگان حریری

سید مهدی حسینی

ریحانه زاهدی

مرتضی صدیق

مرجان فرضیان

وحید قبادیان

حامد کامل‌نیا

عبدالرضا محسنی

هیئت داوران بخش نقد چهارمین دوسالانه بر اساس حروف الفبا

علی اکبری

سیامک پناهی

امیر فرج‌الهی‌راد

مهشید معتمد

کاوه منصوری

محسن نوروزوند

مرتضی نیک‌فطرت

حامیان مادی

بنیان گذار