آپارتمان قیصی‌زاده ۱۳۹۷-۷-۹ ۰۲:۳۹:۰۰ +۰۰:۰۰

آثار برتر کشور در سومین دوسالانه معماری ایران (1397-1395)

نام پروژه: آپارتمان قیصی‌زاده

طراح اصلی: امیر حسین اشعری

همکاران طراح: زهرا جفعری

شرکت یا گروه طراحی: گروه معماری اشعری و همکاران

پست الکترونیکی:

 ashariarchitects@yahoo.com

وب‌سایت:

اینستاگرام

زیر‌بنا: 1140 متر‌‌مربع

تاریخ شروع پروژه: سال 1393

تاریخ اتمام پروژه: سال 1396

آدرس پروژه: شیراز، خیابان آقائی، کوچه 3

مبانی نظری:

در طراحی پروژه مسکونی قیصی زاده تلاش اصلی ما این بود که بتوانیم در عین ایجاد حداکثر حریم بصری از بیرون به داخل، تا جای ممکن ساکنان واحدهای مسکونی را از فضای بیرونی بهره مند سازیم. ما با ایده ی انعطاف پذیری شروع کردیم و می خواستیم ساختمان نمای متغیری داشته باشد. سعی کردیم با تغییر بازشوها به نتیجه ای مطلوب در این زمینه”در عین دادن حق انتخاب به ساکنین از لحاظ حفظ محرمیت درون”برسیم. تلاش اصلی ما این بود که واحدهای مسکونی در عین درون گرایی برون گرا باشد و به دلیل اقلیم گرم و خشک شیراز، می خواستیم به این موضوع توجه کنیم که در تابستان در عین در امان ماندن از تابش آزار دهنده ی خورشید، تراسی باز داشته باشیم و در زمستان نیز با وجود در امان ماندن از سرما از نور خورشید استفاده کنیم.

همگی این موارد باعث شد که به دنبال متریالی برای نمای ساختمان باشیم که بتوانیم به کمک آن ایده های خود را محقق کنیم. پس از آزمون و خطاهای بسیار در این زمینه، به طرح استفاده از ورق های فلزی پانچ شده با پوشش رنگ کوره ای رسیدیم که نوعی معماری غیر قطعی را به وجود می آورد و ما را به سمت ایجاد یک نمای عملکردی پیش می برد. این تایل ها در قسمت تراس توسط لولا به یکدیگر متصل شده و امکان تا شدن روی یکدیگر را دارند که هنگام بسته بودنشان ، به هیچ وجه امکان دید از بیرون میسر نیست؛ به علاوه به دلیل جنوبی بودن نمای ساختمان و زاویه تابش حدودا 80 درجه ای خورشید در ظهر تابستان شیراز، این نوع جداره موجب کنترل نور آزاردهنده ی تابستان می شود. ما جهت القای هرچه بیشتر “حس خانه بودن” و ایجاد پیوند با مصالح طبیعی، از عناصر سبز در جداره عمودی نما استفاده کردیم که خود باعث کنترل نور و دید به داخل فضاهای مسکونی می شدند. در این زمینه یاس هلندی و پیج امین الدوله انتخاب های ما بودند.

ما دور پنجره های نما را توسط باکس هایی که از سطح نما دارای جلوآمدگی بودند و باعث سایه اندازی روی جداره پنجره ها و نمای جنوبی می شدند، قاب کردیم. با توجه به جنبه های بصری طرح و برای جلوگیری از ایجاد یکنواختی در نمای ساختمان این قاب ها به صورت پراکنده در نما قرار گرفته اند.

به هنگام شب نیز، علاوه بر نمایان بودن روشنایی درون از پشت سوراخ های پانچ شده، گشودگی های مربع شکل کوچک بر روی این ورق ها با چراغ های رنگی بر روی زمینه ی خاکستری رنگ نما به وجود آمد و در نهایت همگی این عوامل باعث کمک به خلق جداره ای با انعطاف بصری و کارکردی در نما شدند. از دیگر نکات قابل توجه، ایجاد یکپارچگی بین بنای مسکونی و حیاط بود که موجب شد، ورق ها تا دیوارها و در ورودی امتداد داشته باشند، به علاوه کف سازی درون حیاط را تا فضای پیاده رو ادامه داده تا بر ایجاد هویت منحصر به خود برای ساختمان تاکید کنیم.

گالری تصاویر این پروژه